Nieuwsbrief

Interesse in onze nieuwsbrief?

twitter youtube facebook linkedin google+

 

Uniek in Nederland! Van 8 t/m 10 maart het WK IJsspeedway!

IJsspeedway is een nogal bijzondere, spectaculaire sport die met recht tot de extreme sporten gerekend mag worden. Het idee is heel simpel: vier motorcoureurs die keihard tegen elkaar racen op een 400 meter ijsbaan, dezelfde waar anders de officiële schaatswedstrijden op verreden worden, maar dan met een beschermende laag strobalen eromheen. Om niet weg te glijden zitten er spikes in de motorbanden. Dit zorgt ervoor dat de coureurs, anders dan bij ‘gewone’ speedway, enorm plat door de bocht kunnen gaan. Zó plat dat ze hier speciale linkerknie- en voetbeschermers voor hebben.

Geen remmen
Een bijzonder kenmerk van de ijsspeedwaymotor is dat de rem volledig ontbreekt. Dit heeft op het spiegelgladde ijs een top van ongeveer 130 km per uur als resultaat! Het is wel duidelijk dat dit, in combinatie met de spikes die met deze snelheden als ware cirkelzagen over het ijs gaan, levensgevaarlijk kan zijn. De coureur is daarom goed beschermd.

Spikes
De banden zitten dus vol met 28 mm lange spikes: zo’n 160 in de smallere voorband en zo’n 200 in de achterband. Kant-en-klare ijsspeedwaybanden zijn niet in de winkel te koop, ze worden door de coureurs en hun monteurs zelf gemaakt.

De wedstrijd
Omdat er altijd maar vier coureurs tegelijk tegen elkaar racen, bestaat een ijsspeedwaywedstrijd eigenlijk uit allemaal kleine wedstrijdjes. Deze kleine wedstrijdjes heten ‘heats’ en meestal worden er 23 van verreden. De duur van een heat is vier rondjes, waar de coureurs ongeveer een minuut voor nodig hebben. Winnaars van de diverse heats rijden uiteindelijk de finaleheats.

WK finale
Als één van de weinige landen organiseert Nederland elk jaar een finale voor dit bijzondere Wereldkampioenschap. Deze wedstrijd vindt al jaren plaats in Assen in De Bonte Wever. En elk jaar komen hier vele duizenden toeschouwers op af uit binnen- en buitenland. Naast dit raceweekend organiseert men in Assen ook al enkele jaren een internationale race op de vrijdagavond vóór de WK-finale: de Roelof Thijs Bokaal, genoemd naar de legendarische Asser ijsspeedwayer. Behalve een belangrijke wedstrijd heeft Nederland ook een aantal goede ijsspeedwaycoureurs, die ‘s winters vele duizenden kilometers maken voor hun wedstrijden. Op dit moment beschikt Nederland over een aantal coureurs en zijn er een aantal aankomende jonge talentvolle coureurs. Het WK IJsspeedway, uniek in Assen en een spektakel om niet te missen!

 

Tijdschema & tickets

Donderdag 7 maart
  Entree p.p.
19.00 uur
Training Roelof Thijs Bokaal
gratis
     
Vrijdag 8 maart
   
09.00 uur
Training WK IJsspeedway gratis
19.00 uur
Race Roelof Thijs Bokaal
Vip arrangement € 74,-
    Kaarten hoofdtribune A € 20,-
    Kaarten hoofdtribune B € 20,-
    Staanplaatsen  € 10,-
    Staanplaatsen kind tot 12 € 2,-
 Zaterdag 9 maart
   
 19.00 uur
 Race WK
Vip arrangement € 89,-
    Kaarten hoofdtribune A Uitverkocht
    Kaarten hoofdtribune B Uitverkocht
    Staanplaatsen € 22,-
    Staanplaatsen kind tot 12 € 5,-
Zondag 10 maart
 Race WK
Vip arrangement € 89,- 
14.00 uur
  Kaarten hoofdtribune A Uitverkocht 
    Kaarten hoofdtribune B € 35,-
    Staanplaatsen € 22,- 
    Staanplaatsen kind tot 12 € 5,-

Vip arrangement zaterdag en zondag:    € 159,-
 


xxyy