0592-356 000

Informatie bereikbaarheid 30 september

x

Expositie Urbex Fotografie van Sasja Michalski en MeesterwerkFoto

“Tijdreizen” met fotografe Sasja Michalski

Vanaf maandag 14 oktober 2019 hangen de zeer bijzondere foto’s van Urbexfotografe Sasja Michalski van www.MeesterwerkFoto.nl bij ons in het hotel en het vergader- en congrescentrum. U bent van harte uitgenodigd om deze indrukwekkende fototentoonstelling te komen bekijken. De toegang tot deze expositie is gratis. 

Urbexfoto’s zijn intrigerende foto’s van desolate vervallen kastelen, ziekenhuizen, gevangenissen, kerken, fabrieken en huizen, die op verschillende plekken in Europa staan. Ooit werd in deze gebouwen gewoond of gewerkt, klonk er muziek, werd er gelachen en gehuild. Nu hangt er in deze gebouwen een verlaten, mystieke sfeer en wint de natuur steeds meer terrein. De foto’s van Sasja “zuigen” je bijna naar binnen en maken je nieuwsgierig naar die andere tijden. De foto’s laten je een stukje wereld zien dat anders verborgen zou zijn gebleven.

Via de webshop van MeesterwerkFoto stelt Fotografe Sasja Michalski bedrijven en particulieren in de gelegenheid die prachtige locaties mee te beleven in hun eigen omgeving door ze te kopen of te huren. De passie voor Urbex resulteert nu in een prachtige en intrigerende fototentoonstelling in de centrale ruimtes van het vergader- en congrescentrum en de hotelreceptie van De Bonte Wever Assen.

Wat is Urbex?

Urban exploring, afgekort urbex of UE, is het bezoeken en fotograferen en documenteren van infrastructuur gemaakt door de mens. Meestal zijn dit verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties. De term urban exploring is Engels en betekent letterlijk verkennen van het urbane (=stedelijke), maar het kan zich net zo goed op het platteland afspelen.

Het betreden van verlaten gebouwen behoort tot de meest voorkomende vorm van urban exploring. Meestal gaat het daarbij om verlaten oude fabriekspanden, maar vaak ook voormalige woonhuizen, ziekenhuizen, scholen, kantoorgebouwen of gestichten. Ook kastelen en kerken zijn zeer geliefd.

“Leave nothing but Footprints, Take nothing but Photos”

Hoewel er geen verenigingen met statuten en regels voor urban explorers bestaan, houden de meesten zich aan de gedragslijn: “Leave nothing but Footprints, Take nothing but Photos” oftewel laat niks anders achter dan voetstappen, en neem niets anders mee dan de foto’s die je hebt gemaakt. Behandel de locaties met respect door niets kapot te maken of mee te nemen. Voor Sasja Michalski zijn dat zeker de basisregels.

Wie is Sasja Michalski?

In het verleden heb ik een aantal jaren kunstgeschiedenis gestudeerd. Ik heb echter nooit iets met deze kunstzinnigheid gedaan. Totdat ik jaren geleden met een vriendin meeging naar een fotoshoot en zèlf werd gevraagd als model. Na een aantal jaren modellenwerk, waarin het niet altijd lukte om al mijn ideeën uit te werken, ben ik toen zelf gaan fotograferen.

Op internet had ik al vaker oude verlaten en vervallen gebouwen gezien en mijn fantasie sloeg dan op hol! Wat was het verhaal achter de plaat, wat was er met de mensen gebeurd? Al snel ontdekte ik dat deze voorliefde voor oude vervallen gebouwen ‘urban exploring’ heette. Dat de urbex wereld een hele aparte en gesloten community is, ontdekte ik toen ik online vragen stelde over het bewerken van foto’s… niemand antwoordde! Het vinden van locaties had ik al snel in de vingers en het was een echt adrenaline kick toen ik ons eerste urbextripje plande; een lang weekend Duitsland en België. Die ontzettende adrenaline kick, de spanning en de schoonheid van het verval maakten dat ik verslaafd raakte.

Urbex is voor mij ‘tijdreizen’. Je bevindt je ineens tientallen jaren terug in de tijd, in het leven van iemands anders. Soms lijkt het alsof die persoon even boodschappen aan het doen is en zo de kamer weer binnen kan stappen. Uit respect en eerbied begin je dan vaak te fluisteren en de dingetjes die je aanraakt, leg je ook voorzichtig weer terug. Soms kom je in een oude fabriek en word je overrompeld door het ruige, stoere en roestige interieur. Iedere locatie heeft een eigen verhaal en een eigen emotie en dat is wat ik zo mooi vind aan urban exploring! De foto’s die ik maak zijn een verslag van mijn ‘tijdreizen’ en ik hoop op deze manier de verbeelding van de kijker te laten spreken.

Meer informatie over Sasja Michalski vind je hier: https://sasjamichalskifotografie.wordpress.com/. Haar Urbex foto-website vind je hier: www.meesterwerkfoto.nl .

Feestelijke opening

De expositie wordt donderdag 7 november geopend tijdens de maandelijkse zakelijke netwerkbijeenkomst de BitterBallenBorrel in De Bonte Wever. Ben je ondernemer? Dan ben je van harte uitgenodigd om deze feestelijke opening bij te wonen. De opening vindt plaats in zaal Jade op de 1e verdieping van het vergader- en congrescentrum. Graag aanmelden via info@meesterwerkfoto.nl o.v.v. opening Expositie!