0592-356 000

Het verhaal van Hotel De Bonte Wever

Het jaar 2023 is een bijzonder jaar want ons hotel bestaat in april 12½ jaar! Een jubileum nodigt uit om terug te blikken. We nemen u daarom graag even mee terug in de tijd en in
onze geschiedenis. En die geschiedenis begint inmiddels al meer dan 50 jaar terug…

Hoe het allemaal begon

Eind jaren ’60 werd er door de provincie Drenthe een ijsbaan aangelegd in Assen en een aantal jaren later volgde een ijshockeyhal. IJsbaan Drenthe was een begrip. Hilbert van de Duim werd er zelfs wereldkampioen! In die tijd was de ijsbaan niet alleen bekend vanwege de schaatsers, maar was het zelfs onderdeel van de befaamde TT motorraces waar Assen natuurlijk ook jaarlijkse grote bekendheid aan ontleent. Het TT bureau was hier gevestigd.

Begin jaren ’90 werden de ijsbaan en de ijshockeyhal overgenomen door de gemeente Assen. Deze liet bij de ijsbaan een overdekt subtropisch zwembad bouwen, op het terrein waar voorheen een groot openluchtbad was gevestigd. Het complex kreeg een nieuwe naam: DeSmelt (de plek waar water en ijs samensmelten). Het bleek een zwaar verliesgevende exploitatie en daarom ging de gemeente op zoek naar een nieuwe eigenaar. Per 1 januari 1997 was deze gevonden en ging het zwembad, de ijsbaan en de ijshal (DeSmelt) over in de handen van Hennie van der Most. Een uitgaanscentrum, zalen en restaurant werden in de jaren daarna toegevoegd, de ijshal werd gesloten. Met het sluiten van de ijshal was de realisatie van ons evenementencentrum een feit. Hennie van der Most wilde verder uitbreiden maar kwam niet uit de diverse onderhandelingen met de gemeente Assen, destijds nog eigenaar van de grond onder het complex en werd het complex weer opnieuw verkocht.

Per 1 januari 2009 is DeSmelt overgenomen door Jan Smit, o.a. bekend als ex-voorzitter van de voetbalclub Heracles. Na de overname is hij gestart met de realisatie van een hotel. Een ambitieus plan: binnen een jaar een hotel bouwen met maar liefst 182 kamers, een lobby en receptie! De oude hoofdentree werd rigoureus verbouwd tot de ruimte die het nu nog steeds is.

De eerste paal

Met vereende krachten werd op 27 november 2009 de eerste paal geslagen van het hotel geslagen door Jan Smit, voormalig eigenaar Hennie van der Most, toenmalige burgemeester Sicko Heldoorn, Bert Beun van Van Dijk Bouw, directeur Christa de Ruiter en voormalig-wethouder Jaap Kuin. Bij de start van de bouw, het verrijzen van een nieuw complex, hoorde een nieuwe naam. De naam DeSmelt verdween en vanaf dat moment prijkt ‘De Bonte Wever’ trots op onze gevel.

Op 1 oktober 2010, werden de eerste gasten verwelkomd!

Het hotel is door het Overijsselse Van Dijk Bouw rondom de toenmalige ijsbaan gerealiseerd, naar een ontwerp van het Twentse architectenbureau PR8. Als concept voor het ontwerp werd gekozen voor het idee van een kralensnoer dat om de contouren van de ijsbaan lag. Op 1 oktober 2010 werd het hotel offi cieel geopend en de 182 kamers in gebruik genomen. In een jaar tijd rees uit het niets een groot hotel. Een prestatie van formaat

Nieuwbouw 2017

Hier bleef het niet bij! De oude ijsbaan vertoonde menig mankementen, sloop was onvermijdelijk en ambities waren er te over. Het hotel had inmiddels een grote schare vaste gasten (en we waren uit het jasje van ons toenmalige restaurant en lobby gegroeid), zakelijke bijeenkomsten werden meer en meer georganiseerd en het complex kreeg nog meer bekendheid vanwege de grootschalige evenementen die er plaatsvinden. Uitbreiden dus, met de wens nog meer mogelijkheden te creëren en de kwaliteit naar een nóg hoger niveau te brengen. En zo werd in februari van 2017 gestart met de bouw van nog eens 80 nieuwe hotelkamers, waardoor het hotel de beschikking kreeg over in totaal 262 kamers met een capaciteit van 620 bedden. Dit keer stond Lowik Bouw aan het roer van de realisatie en werd Oving Projectinrichting ingeschakeld voor het interieurontwerp. Het tweede deel van de uitbreiding van het complex vond in hetzelfde jaar plaats en zo werden dat najaar o.a. buffetrestaurant Flinck, à la carte restaurant Dapper, een nieuwe lobby, nieuwe terrassen, het Grand Café, congres- en evenementenzaal Purple, nieuwe recreatiemogelijkheden binnen en buiten, een uitbreiding van de Caféstraat en extra (vergader)zalen in gebruik genomen.

De dag van vandaag

Inmiddels is het oorspronkelijke hotel alweer 12½ jaar volop in bedrijf en begroeten we iedere dag vele gasten en bezoekers met ontzettend veel plezier en enthousiasme! Het hechte team van De Bonte Wever telt inmiddels meer dan 350 gemotiveerde, gastvrije collega’s. Al met al hebben we in de afgelopen jaren vele verbouwingen en veranderingen meegemaakt (meer en minder ingrijpend  en/of beeldbepalend). Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bowling, de curling, nieuwe schoonheidssalon, recreatieruimtes, een nieuw saunacomplex. We staan niet stil en blijven vernieuwen en verbeteren. We kijken uit naar de volgende 12½ jaar; op naar de volgende mijlpaal! We hopen dit samen met u, onze gewaardeerde gast, te gaan beleven. Wij verwelkomen u graag!

Team De Bonte Wever